Noe Valley Residence

San Francisco, CA

Size: 3,500 sf

Completed: 2014

Market: Single Family Residential

Scope: Structural Engineering

Architect: Studio Vara

Contractor: Dijeau-Poage

The Noe Valley Residence 2 started with a mandate to transform the 1908 cottage into a cohesive modern dwelling. With a history of subpar alterations, the residence required not only untangling cramped spaces and the addition of livable space, but also the addition of an enclosed garage to address the neighborhood’s parking issues. Ultimately the design yielded a 3,500 square foot home with two distinct faces, one that provides privacy from urban street traffic, and another that opens up to expansive Bay views. Traces of the original cottage are preserved in the massing and circulation of the final building, but new design features include a series of carefully executed architectural moments. Structurally a grand stair serves as the defining feature and also separates the home’s public spaces to the south and private spaces to the north. The new garage is incorporated into the public portion of the structure, with guest suites both above and below.

Category

Single Family Residential