Burton Elementary

Location: Porterville, CA

Project Type: K-12

This project which was an adaptation of a prototype originally constructed in Nevada. Adapting the design for California, the design team addressed higher seismic requirements and sought to meet energy efficiency criteria established by the Collaborative for High Performance Schools (CHPS). CHPS Criteria addresses material selection, energy and water efficiency, indoor environmental quality, and innovation. These criteria were interwoven into this project’s four concrete tilt-up buildings – two 2-story buildings and two 1-story buildings. [With John A. Martin & Associates]


Stanford Thoburn Parking Garage Shoring

Stanford Thoburn Construction Photo

Location: Palo Alto, CA

Project Type: Site Work

Designed excavation shoring for a three level below grade parking garage at Stanford’s Graduate Student Housing Project, Escondido Village. The plan dimensions for the site measured approximately 350 feet by 200 feet. The shoring design involved steel soldier beams with tiebacks and wood lagging. There were three levels of tiebacks, with some specially designed to avoid underground utilities in adjacent Serra Street. In addition to the soil pressures, the bulkhead was also designed for the surcharge loads from two future adjacent buildings. We also worked with the drilling contractor and the general contractor to develop a support system for the excavator used removing soil from the site.


UCSC Porter College Dining Commons

Location: University of California, Santa Cruz, Santa Cruz, CA

Project Type: Higher Education

Developed a seismic strengthening scheme (new concrete shear walls and a new wood roof diaphragm) and developed structural construction documents for the complete renovation and seismic strengthening of University of California, Santa Cruz’s Porter College Dining Commons, including new kitchen and dining facilities. The building is a large footprint one-story reinforced concrete structure with a partial basement and a mezzanine. The roof consists of exposed long-span wood glulam beams. The strengthening blended with the original architecture to maintain the building’s unique appearance. [With Degenkolb Engineers]